Gombos Kert - kertépítés - öntözőrendszer - kerti tó - gyepszőnyeg
tel: +36 209 670 878, info@gombos-kert.hu

Kertépítés

Kertünk kialakítása sokrétű, összetett feladat, mely szakmailag több is részfeladatból áll.
Ismerje meg a kertépítés néhány apró trükkjét! Az alábbi oldalon végigvesszük a kertépítés logikai folyamatát.

díszkert, kert, kertépítés


A kertépítés munkafolyamata - Kertépítés lépésről-lépésre


Kerttervezés

A kertépítés első lépése a kerttervezés, melyről részletesebben a következő oldalon olvashat.

Terület letisztítása

A kertépítés első lépése a terület letisztítása.
Ahhoz hogy hozzákezdhessünk a tényleges kertépítéshez, el kell távolítanunk minden felesleges anyagot a területről. Első lépésként, ha gyomos a terület, végezzünk vegyszeres gyomirtást. A mai modern totális gyomirtószerek, levélen keresztül, oldat formájában szívódnak fel. Ezért a gyomirtózásra a legalkalmasabb időpontok a kora reggeli , késő esti órák, amikor az alacsony hőmérséklet és a levegő magasabb relatív páratartalma segíti a vegyszer felszívódását. Tovább növeli a gyomirtás hatékonyságát a gyomirtószerhez adagolt nitrogén műtrágya és a felszívódást segítő nedvesítő szer pl. Nonit adagolása.
A gyomirtószer egy-két hét alatt felszívódik a gyomnövényekben. A felszívódáshoz szükséges idő hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérséklet esetén akár egy hét alatt is elszáradhatnak a lepermetezett gyomok.
A gyomnövények teljes elpusztulása után azonnal kezdjünk hozzá a kertépítéshez, egyébként újra kigyomosodhat a terület.
Az elszáradt gyomokat célszerű letakarítani a területről. Ritkább gyomtársulás esetén elegendő, ha az elszáradt növényeket egyszerűen lerotáljuk. Sűrű, összezáródott gyom borítottságnál nem mindig vezet célra a terület többszöri átrotálása sem, mert a talajban maradt növényi maradványok miatt szinte lehetetlen normális terep előkészítést végezni.
A kertépítés többszöri visszatérő kérdése a munkafolyamatok helyes technológiai sorrendje, mennyire cserélhetők egymással fel a kertépítés egyes lépései. Természetesen vannak olyan részei a kertépítésnek melyeket meghatározott sorrendben kell elvégezni. Viszont akadnak olyan munkafolyamatok is melyek felcserélhetők egymássl. Pl. szinte teljesen mindegy, hogy a kerti tavat, vagy az öntözőrendszert építjük meg előbb, viszont a tereprendezés előtt nem célszerű lehelyezni az öntözőrendszer csőhálózatát. A munkafolyamatok helyes technológiai sorrendjét mindig az adott kertre, az adott feladatra kell meghatároznunk.

díszkert, kertépítés, évelő virágágyás
 

Tereprendezés

A kertépítés második lépése a tereprendezés, melyet, szerencsés esetben akár géppel is elvégeztethetünk. Azonban szinte biztos, hogy a gépi munka után szükség lesz még kézi tereprendezésre is. A tereprendezéssel egy időben, amennyiben azt géppel csináltattuk, hordassuk be a termőföldet a területre. Ezzel sok kézimunka erőt és pénzt spórolhatunk meg. Még akkor is logikusabb a föld beszállítása, ha azt a kertépítés ezen fázisában csak depózni lehet a területen és majd később kézzel kell szétteríteni.

kerttervezés, kertépítés, kert
 

Tereptárgyak megépítése

A tereprendezést a tereptárgyak megépítése követi.
A kertépítés egyik legbonyolultabb és legprecízebb munkafolyamata az épített burkolatok és támfalak kialakítása.
A szilárd felületek alatt alakítsuk ki azokat a csatornákat, melyek később, esetleg évek múlva, még jó szolgálatot tehetnek, ha valamit át kell vezetnünk a kert egyik részéből a másikba. Erre a feladatra a legmegfelelőbb, ha minden burkolat alatt átvezetünk egy 110 mm-es PVC csövet.
A kertépítés ezen munkafázisa során célszerű kialakítani a vízelvezető árkokat, a dréncsövezést is ekkor kell megoldanunk. Ha van módunk rá az esővizet gyűjtsük ciszternába, hogy később felhasználhassuk a kert öntözésére. Jó módszer az is ha a dréncsövet a sövények mentén fektetjük végig.

Sziklakert, kerti tó

A kertépítés következő lépése a sziklakert a kerti tó kialakítása.

Sziklakert építésel kapcsolatban a következő oladlunkon talál részletesebb információkat
kerti tavak tervezésével, kialakításával kapcsolatban részletesebben

kert, kertépítés, díszkert
 

Növénytelepítés

Amikor elkészültünk a kert vázával, hozzáfoghatunk a növények betelepítéséhez.
Itt kell eloszlatnunk egy régi tévhitet, melyek a növények ültetésére vonatkozik. A mai faiskolai technológiák alkalmazásával, bizonyos megkötések mellett, de gyakorlatilag egész évben lehet növényeket telepíteni. A konténeres cserjék és fák a téli fagyos hónapok kivételével egész évben biztonsággal telepíthetőek. A növény számára semmivel sem jelent nagyobb kockázatot egy nyári ültetés, mint egy tavaszi. természetesen egy nyári növénytelepítés során fokozottan kell gondoskodnunk a növények megfelelő gondozásáról. Telepítés után naponta akár többször is meg kell locsolnunk őket.
A mai faiskolai technológiák mellett, megfelelő gondoskodással a konténeres növénytelepítések eredési aránya csaknem 100%-os.
A nyári növényültetés során még egy, növényeket érintő stressz problémával találkozhatunk. A faiskolában a konténerek sűrűn egymás mellett helyezkednek el. Ezáltal a növények relatíve magasabb páratartalom mellett fejlődnek. Ezért túl melegben célszerű őket folyamatosan hozzászoktatni a megváltozott körülményekhez.
A szabad gyökeres növényeket természetesen csak lombhullástól rügyfakadásig szabad telepíteni. Ezeknél a növényeknél kizárólag ebben az időszakban garantálható a biztonságos eredés.
A növénytelepítés során merül fel a növények tápanyag utánpótlásának a kérdése is. Ha tudunk szerezni jó minőségű érett istállótrágyát, azzal végezzük el a trágyázást.
Manapság a kereskedelmi forgalomban számtalan szerves összetevőjű tápanyag kapható. Ezen anyagok növényfejlődésre gyakorolt hatása teljesen bizonytalan és kiszámíthatatlan. Ezért, ha nem tudunk jó minőségű istállótrágyát szerezni, próbálkozzunk speciális, a növény típusának megfelelő műtrágyát választani. Pl. a Compo termékek között találhatunk kifejezetten a rózsák, az örökzöld lomlevelűek, a fenyőfélék, vagy a cserjék igényeinek megfelelően összeállított műtrágya típusokat.
Ha szerves trágyával trágyázunk, számoljunk a terület fokozott gyomosodási hajlamával.

Növénytelepítésről részletesebben a következő oldalon olvashat
Fényképes növénykatalógust, részletes leírásokkal a következő oldalon találhat


 

Automata öntözőrendszer

Ha végeztünk a növénytelepítéssel fektessük le az öntözőrendszer csőhálózatát. Az automata öntözőrendszer építéséről a következő oldalon olvashat

Füvesítés, gyepszőnyeg terítés.

A fű telepítése egy önálló fejezetet is megérdemel
Hasonlóképpen a gyepszőnyeg terítéssel is egy külön oldalon foglalkozunk

díszkert, kertépítés, virágágyás
 

Fenyőkéreg - mulcs terítés

A kertépítés utolsó mozzanata a fenyőkéreg - mulcs terítés.
A fenyőkéreg funkciói: Takarja a talajt, ezzel gátolja a gyomosodást. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy nincs az a fenyőkéreg vastagság, mely teljesen le tudná fojtani a a gyomokat. De aki gyomlált már fenyőkéreggel takart talajt, az nagyon jól tudja, hogy onnan a gyomnövények, minden nehézség nélkül eltávolíthatóak.
A fenyőkéreggel takart területek vízháztartása optimális. A talaj folyamatosan megőrzi nedvességtartalmát, így onnan a növények rendszeres vízellátáshoz jutnak.
A fenyőkéreg szigeteli a talajt, védi a növények gyökerét a téli faggyal szemben. Főleg a friss telepítésű növények és az örökzöldek esetén fontos, hogy a talaj minél később faggyon át.
A fenyőkéreg savanyítja a talajt. Hazánkban az öntözővíz és a talaj is semleges vagy inkább meszes. A betelepített növények egy része viszont kifejezetten a savanyú talajt kedveli. Ezeket a növényeket mindenképpen célszerű fenyőkéreggel takarni. Minél apróbb szemű a kéreg, annál hatékonyabb
A fenyőkéreg folyamatosan bomlik le, így hosszútávon trágyázza a talajt.
A fenyőkéreg, mulcs terítéssel kapcsolatban részletesebb információkat a következő oldalon talál
  
 

Webshop

Gyepszőnyeg

 Bruttó 1.700 Ft/m2  - ártól

Az ár függ a megrendelt mennyiséglől!

Részletek

gyepszőnyeg akció,készgyep, gyeptégla

Öntözéstechnika szaküzlet

Törökbálint
Bajcsy-Zsilinszky utca 20

06/70 411-2220
06 23 377 695

Részletek 
 öntözéstechnika akció, Hunter öntözőrendszer

Compo hosszúhatású, prémium gyeptrágya

Bruttó  19.000 Ft / 12 kg - 470 m2-re

Compo gyeptrágya akció, fűtrágya

Compo starter gyeptrágya - füvesítéshez - felülvetéshez

6.500 Ft - 2,5 kg - 125 m2-re elegendő
 
 Compo-starter-indító-gyeptrágya-füvestéshez-felülvetéshez