Gombos Kert - kertépítés - öntözőrendszer - kerti tó - gyepszőnyeg
tel: +36 209 670 878, info@gombos-kert.hu

Automata öntözőrendszer

 Az automata öntözéssel rengeteg erőt ,időt, energiát spórolhat meg.

Az automata öntözőrendszerről általánosságban

Az automata öntözőrendszer nem luxuscikk - rohanó életünkben idő az egyik legdrágább kincsnek az időnek a megspórolását teszi lehetővé.
Az automata öntözőrendszer nem csak kényelmi eszköz, hiszen víztakarékos működése révén pénzt takaríthat meg.

Az öntözőrendszer működése teljesen automatikus. A vezérlés szabályozza az öntözés folyamatát
A rendszer teljesen rejtett. A csővezetékek, a szórófejek és az egyéb szerelvények a felszín alatt helyezkednek el. A rejtett kialakítás előnye, hogy sem a kert esztétikai látványát, sem pedig használati funkcióját nem befolyásolja. Sőt működése révén sokkal esztétikusabb környezetet alakíthatunk ki magunk körül.
Az öntözőrendszer felépítéséről a következő oldalom olvashat: öntözőrendszer felépítése

A szabványosan épített öntözőrendszer nem befolyásolja a kerti munkákat sem, hiszen a szórófejek a talaj gyepszintjében helyezkednek el.
Az öntözőrendszer szabványokról részletesebben a következő oldalon olvashat: öntözőrendszer szabványok

Az öntözőrendszer működésének hidraulikai alapját  a víznyomás adja.  A szórófejek a víz nyomásának hatására emelkednek ki a talaj szintjéből, majd az öntözés befejeztével újra visszasüllyednek oda.

Az öntözőrendszer vezérlését végző programozható automatika rengeteg állítási lehetőséggel rendelkezik. Már a legegyszerűbb vezérlőn is  szabadon kombinálhatjuk az öntözési időpontokat, az öntözési napokat, az egyes zónák öntözési hosszát. Szivattyúindító relét, vagy mesterszelepet vezérelhetünk az automatikával. Kényelmünkről a vezérlő szezonális, százalékos állítási lehetősége gondoskodik. Tovább növelhetjük az öntözőrendszer rugalmasságát, ha esőérzékelőt csatlakoztatunk az automatikához.

Az automata öntözőrendszer víztakarékos, hiszen a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű vizet juttatjuk ki.  Se többet - se kevesebbet, pont a megfelelő mennyiséget, a megfelelő helyre és ezzel rengeteg vizet takaríthatunk meg. A megtakarítás mértéke elérheti akár a 30%-ot is. Gondoljon csak bele, Ön mikor locsol? Egy nyári kánikulai nap után fáradtan hazatérve meglocsolja a melegtől szenvedő növényeket és pázsitot. Ugye Ön se gondol arra, hogy ekkor a víz egy része nem, hogy nem hasznosul, de a még a gyep felületéig sem jut el. Hiszen a magas levegő hőmérséklet miatt a kipermetezett víz egy része már a levegőből elpárolog, egy másik része pedig a felmelegedett talaj felületéről fog minden hasznosulás nélkül elillanni. Ugye Ön sem veszi a fáradtságot, hogy az öntözésre legoptimálisabb időpontokban, a késő esti vagy a kora hajnali órákban öntözzön.
Az öntözőrendszer helyes üzemeltetéséről a következő oldalon olvashat
Víztakarékossági tippeket a következő helyen találhat

Automata öntözőrendszer építés csak szabványosan.

Mit is jelent az, hogy szabványos öntözőrendszer?
Az automata öntözőrendszer szabványokat a gyártó cégek alkották meg. Alapvetően azt mondhatjuk, nagyjából ugyanazok a szabványok vonatkoznak valamennyi öntözőrendszerre.
Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kiemelten ragaszkodjon a szabványokhoz.
Az öntözőrendszer szabványok két részre bonthatók
A tervezési szabványokra és a beépített anyagok minőségére.

Az öntözőrendszer építésének legfontosabb szabálya :
A szórófejeket egymástól szórási távolságra kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy szórófejtől szórófejig locsollunk. Ez biztosítja az egyenletes vízborítottságot.

Öntözőrendszer építés

  • Terület felmérése, melynek során egyszerű vázlatot készítünk az öntözendő területről. Ezenkívül megmérjük a statikus és dinamikus víznyomást, kútvíz esetén felderítjük a kút paramétereit.
  • Tervezés. A felmérési vázlat alapján tervet készítünk. Az öntözőrendszer
  • Kitűzés: A tényleges terepmunka a kitűzéssel kezdődik. Az elkészült öntözési terv alapján kitűzzük a csőhálózat nyomvonalát, a szórófejek pontos helyét, a szeleposztók elhelyezkedését stb.
  • Árokásás: A kitűzés alapján kiássuk az árkokat. Kb  egy ásónyomnyi árkot kell ásnunk, melyben akár több cső is kényelmesen elhelyezhető.
  • Gyepesített kertben, az árkok kiásása előtt szedjünk gyepkockákat. A gyeptéglákat gondosa egymás mellé helyezzük, hogy ugyanoda vissza is tudjuk rakni őket.
  • Szerelvényezés: A kiásott árkokban elhelyezzük a csöveket, felhelyezzük a szerelvényeket.
  • Az árok visszatemetése előtt végezzünk próbaöntözést.
  • A terület teljes visszatemetésével egyidőben állítsuk be a szórófejek szintjeit, fúvókázzuk be a szórófejeket.

öntözőrendszer építés, öntözéstechnika


Öntözőrendszer építés házilagos kivitelzésben

Saját magunk is megpróbálkozhatunk saját öntözőrendszerünk összeszerelésével! Mindenkinek azt tanácsoljuk, mielőtt  hozzáfogna saját öntözőrendszere összeállításához, terveztesse meg szakemberrel. Így biztosan egy hosszútávon jól működő szabványos öntözőrendszere lehet.

Ha bármilyen kérdése, problémája van szívesen segítséget nyújtunk Önnek a rendszer megtervezésében, beállításában, vagy bármely kivitelezéssel kapcsolatos kérdésben!

A nálunk vásárolt rendszerek tervezését, kitűzését, kiszállítását ingyenesen elvégezzük!

Hunter katalógus      Rain Bird katalógus     Toro katalógus
Webshop

Gyepszőnyeg

 Bruttó 1.700 Ft/m2  - ártól

Az ár függ a megrendelt mennyiséglől!

Részletek

gyepszőnyeg akció,készgyep, gyeptégla

Öntözéstechnika szaküzlet

Törökbálint
Bajcsy-Zsilinszky utca 20

06/70 411-2220
06 23 377 695

Részletek 
 öntözéstechnika akció, Hunter öntözőrendszer

Compo hosszúhatású, prémium gyeptrágya

Bruttó  19.000 Ft / 12 kg - 470 m2-re

Compo gyeptrágya akció, fűtrágya

Compo starter gyeptrágya - füvesítéshez - felülvetéshez

6.500 Ft - 2,5 kg - 125 m2-re elegendő
 
 Compo-starter-indító-gyeptrágya-füvestéshez-felülvetéshez