Gombos Kert - kertépítés - öntözőrendszer - kerti tó - gyepszőnyeg
tel: +36 209 670 878, info@gombos-kert.hu

Sziklakert építés

A sziklakert kertünk egyik legdekoratívabb, legintenzívebb színfoltja.

Hogyan építsünk sziklakertet

Igazán szép és természetes sziklakertet napos helyre tudunk építeni.Hiszen a tipikus sziklakerti növények fény és melegigényesek.
Árnyékos kertrészben is kialakíthatunk  sziklakertet,  viszont a fényviszonyoknak megfelelő növénytársulás összeválogatása nagyobb szakértelmet igényel.
Ha sziklakert építésre szánjuk el magunkat, azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy fenntartása fáradságos időigényes munka. A sziklakert, hogy megtartsa szépségét rendszere karbantartást igényel. A természetes sziklakertbe a gyomok hamar betelepszenek, ezért rendszeres gyomlálást igényel.

kőkert, sziklakert építés, kertépítés
 

Sziklakert építés lépésről lépésre

Sziklakert tájolása

A sziklakertet a kert D-DNY-i tájolású részébe telepítsük.

Sziklakert alapozása

A sziklakerti növények nem tűrik a pangó vizet. Ezért a sziklakert alapozása során a legfontosabb feladat a megfelelő vízelvezetés kialakítása.
A sziklakert alapozását mindenképpen valamilyen laza szerkezetű, köves, homokos talajjal oldjuk meg. Szükség esetén akár dréncsövezéssel is megoldhatjuk a vízelvezetést.
A sziklakerti talaj szintén laza szerkezetű jó vízáteresztő képességű legyen.

A sziklakert kövei

 • A sziklakert építéséhez szinte bármilyen, fagyálló természetes követ felhasználhatunk. A legszerencsésebb, ha a lakóhelyünk közelében a természetben is megtalálható köveket, vagy az azokhoz  szín és formavilágban illeszkedő sziklákat használunk fel. Így lesz az összhatás a legtermészetesebb.
 • A sziklakert építésére azok a kövek a legalkalmasabbak, melyek laposak, vagy alaktalanok, természetes felületekkel rendelkeznek. Szabályos vagy gömb alakú kövekből nehéz természetes sziklakertet kialakítani.
 • A kövek elhelyezésénél szintén a természetesség a szabály. Figyeljük meg, hogy a természetben hogyan helyezkednek el a kövek.
 • Általános szabályként elmondható, hogy a sziklakert köveit legalább félig be kell építeni a talajba, mert csak így érhetünk el természetes hatást. A beépített kövek a természetet imitálva úgy helyezzük el, mintha azok egy hatalmas kőtömbnek a földből éppen csak kilátszó csúcsai lennének.

sziklakert, sziklakerti növény
 

Kövek beépítésének a szabályai

 • A sziklakertet lépcsőzetesen építsük fel. A sziklákkal adjuk meg a határoló formákat, a kövek közötti réseket pedig talajkeverékkel töltsük ki.
 • Ahhoz hogy sziklakertünk hosszútávon is megtartsa stabilitását megfelelő mennyiségű követ kell beépítenünk. Minél több a kő annál stabilabb lesz a sziklakert is. Az alapozás során akár hulladék köveket is felhasználhatunk, hiszen azok csak a sziklakert alapját biztosítják a föld alatt úgysem látszanak és a természetet sem szennyezzük velük.
 • A sziklakert  kialakítása során gondoljunk a későbbi fenntartási munkálatokra is. A sziklákat úgy helyezzük el, hogy rajtuk kényelmesen lehessen mozogni. A legcélszerűbb a kövek lépcsőzetes elhelyezése, mely nem csak a későbbi fenntartási munkálatokat könnyíti meg, de a növények locsolása szempontjából is ez a kialakítás a legjobb.
sziklakert, kőkert építés, kertépítés
 

 

Sziklakerttel a sziklakert építéssel a következő oldaunk is foglalkozikSziklakert betelepítése

 • A sziklák beépítése után kezdhetünk hozzá a növények betelepítéséhez.
 • A növényeket gondosan válogassuk össze. Figyeljünk a formákra, virágszínekre, vegyük figyelembe a virágzási időpontokat. Igyekezzünk úgy összeválogatni a növényeket, hogy minden évszakban legyen színes folt a szilkakertben. A virágos növények mellett vegyük számításba a törpe örökzöldeket és a színes lombú növényeket is.
 • Gondoljunk a növények végső méretére, vegyük figyelembe, hogy a beültetett növények mostani méretük többszörösére fognak nőni.
 • A növénytelepítés után, míg a növények be nem gyökeresednek, a sziklakert fokozott gondoskodást igényel. Hiszen a sziklakerti laza, homokos talajon gyorsan átszalad a víz.
Növénytelepítésről részletesebben a következő oldalon olvashat: növénytelepítés
Növényismertetőket, fotókat a következő oldalon talál: ⇒Fényképes növénytár, növénykatalógus

Talajfedés a sziklakertben

A sziklakert talajának takarására a legalkalmasabb az aprószemű kőzuzalék, lehetőleg ugyanabból a kőből legyen, amelyik a sziklakertet alkotja.

A sziklakerti talajtakarás főbb funkciói
 • Nem engedi kiszáradni a talajt
 • Az esővizet úgy ereszti át, hogy meggátolja annak talajtömörítő és eróziós hatását.
 • A sziklakert összképe látványosabb esztétikusabb lesz.
 • A kőzúzalék akadályozza a magról kelő gyomok elburjánzását.

sziklakert építés, kertépítés
 

Sziklakert típusok

Miniatűr sziklakertek

Akinek nem áll rendelkezésére nagyobb hely akár egy nagyobb cserépbe is  építhet magának parányi kökertet. A miniatűr szilakertekbe a növényeket különös gondossággal válogassuk össze. Elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a sziklakerti növények a napos helyet kedvelik. E növények árnyékban csak szenvedni fognak. A cserepes sziklakert talaja, hasonlóan a természetes sziklakerthez, jó vízelvezetésű kell, hogy legyen.

Mértani sziklakert

Mértani sziklakertet elsősorban épületek közelében, szabályos vonalak mentén tudunk kialakítani.
Épületek közelében pl.megemelt ágyásokat hozhatunk létre sziklakerti kövek felhasználásával.
Mértani sziklakertek esetében akár szabályosabb alakú, de természetes felülettel rendelkező köveket is használhatunk.

Természetes rétegkibúvásos sziklakert

E sziklakert típus utánozza legjobban a természetes formákat.
A rétegkibúvásos sziklakertet létrehozhatunk lejtős területen pl. a kert két eltérő magasságú szintje között.
A rétegkibúvásos sziklakertek másik típusa a sík sziklakert. Melyben a köveket sík talajfelszínbe építjük be oly módon ahogy a köveknek csak a felső része látszik, úgy ahogy azt a természetben is láthatjuk.
Bizonyos kertrészekbe, tipegőköves területeken is kialakíthatunk lapos sziklakert részeket. Oly módon, hogy a tipegőkövek közötti részeket miniatűr sziklakerti növényekkel töltjük ki.
Webshop

Gyepszőnyeg

 Bruttó 1.700 Ft/m2  - ártól

Az ár függ a megrendelt mennyiséglől!

Részletek

gyepszőnyeg akció,készgyep, gyeptégla

Öntözéstechnika szaküzlet

Törökbálint
Bajcsy-Zsilinszky utca 20

06/70 411-2220
06 23 377 695

Részletek 
 öntözéstechnika akció, Hunter öntözőrendszer

Compo hosszúhatású, prémium gyeptrágya

Bruttó  19.000 Ft / 12 kg - 470 m2-re

Compo gyeptrágya akció, fűtrágya

Compo starter gyeptrágya - füvesítéshez - felülvetéshez

6.500 Ft - 2,5 kg - 125 m2-re elegendő
 
 Compo-starter-indító-gyeptrágya-füvestéshez-felülvetéshez